Home
Præsidentvalg 6. april Udskriv
torsdag, 24 januar 2008

Den 17. januar blev der udskrevet præsidentsvalg i Montenegro - det første siden dets uafhængighed. Det skal stå den 6. april og der er store forventninger blandt oppositionen.

Præsidentfunktionen i Montenegro er af mere symbolsk karakter, men har dog den magt at kunne udpege regeringsforhandler i tilfælde af valg. Valget bliver også betraget muligt banebrydende i forhold til ophævelsen af det magtmonopol som landets ledende regerinsparti, DPS, har holdt siden 1991.

Den politiske situation i landet har siden Jugoslaviens opløsning i 1991. været særdeles kompliceret og til tider direkte eksplosivt. Det er dog lykkedes at bibeholde freden i landet trods de store interne problemer det har måttet slås med i borgerkrigsårene i Jugoslavien. I dag er parlamentarismen opblomstret - ikke mindst på grund af EU.

Nicholas IDen demokratiske parlamentarisme er et relativt nyt fænomen for det lille land. I slutningen 19. tallet, under Kong Nicholas I, blev der dannet det første demokratisk valgte Senat, men det var dog kun en bleg kopi af et reelt demokrati og varede ikke længe, da Kongen flygtede fra landet i de afsluttende år af 1. verdenskig.  Landet blev derefter annekseret af det langt større Serbien og levede i mange år som en anonym og tilbagestående provins i det serbiske monarki.


Under 2. verdenskig blev landet en republik i Jugoslavien, regeringsformen blev afløst af et étpartisystem hvor parlamentet blev valgt via et kompliceret system af delegerede fra landets arbejdspladser.

Jugoslaviens præsident - TitoEfter Titos død blev det kommunistiske system afløst af et mere demokratisk styre, men stadig med de gamle kommunistiske løver i spidsen af de store partier og statsstyrede medier. En intern "revolution" i landets største parti, DPS, fjernede de gamle kommunister fra ledelsesposterne, og de blev afløst af deres lærlinge, som fik den enorme opgave at navigere landet gennem de hårde borgerkrigsår.

Opposition var nærmest ikke eksisterende, og man ved i dag at ét af oppositionspartierne blev skabt til formålet af regeringen. Medierne var under total kontrol af magthaverne, og der fandtes kun 2 statslige TV programmer. Regeringen var overordnet styret af føderalregeringen i Beograd, og støttede den daværende præsident Milosevic i Serbien.  

Momir Bulatovic - SNPEndnu en intern revolution i DPS (Demokratska Partija Socijalista) blev en realitet, da Milo Djukanovic udfordrede den daværende partileder Momir Bulatovic i 1997- hvilket endte med at Bulatovic udvandrede fra partiet og dannede et nyt - SNP, som blev til et oppositionsparti der var støttet af regeringen i Beograd. DPS-lederen Djukanovic brød med Slobodan Milosevic og blev i starten af 2000 fortaler for et selvstændigt Montengro - et spørgsmål som har delt landet i mange år. De tidligere venner blev bitre rivaler.

Efter en folkeafstemning i maj 2006, blev Montenegro selvstændigt og fokus kunne endeligt blive flyttet fra dette spørgsmål til andre livsvigtige emner. Et udslag af dette blev også et større udvalg af partier, og der kom mere dynamik i det politiske billede.

Milo DjukanovicSidste år trådte premiereminister Milo Djukanovic tilbage efter at have regeret landet sidet 1997. bl.a. under pres fra stærke anklager om korruption. Hans egen forklaring lød dog på at han var blevet træt af politik og ville beskæftige sig med business. Hans afløser, premiereminister Sturanovic, bliver reelt betraget som en marionet i hænderne på Djukanovic, som forblev som leder for regeringspartiet. Djukanovic købte i 2007 et stor aktieandel i sin egen brors bank og han dannede landets første private universitet. Dette vagte genlyd i landet, da en ministers månedsløn udgjorde ca. 400 Euro gennem alle de år han var premiereminister eller præsident.

Milo Djukanovic er under anklager i Italien for organiseret cigaretsmugling under krigsårene, et problem som nok er den største akilleshæl  for DPS. Hvis Djukanovic forsvinder fra politik vil det uværgeligt lette DPS korruptionsanklager - men de vil samtidigt ikke kunne drage nytte af hans enorme folketække - manden som gjorde Montenegro uafhængigt. En stor årsag til at partiet henter så mange stemmer har også meget at gøre med at de vælgere som stemte for selvstændighed, betragter DPS som den eneste reele forsvarer af den montenegrinske uafhængighed.

Oppositionspartiet SNP var det ledende oppositionsparti og fortaler for et Montenegro i fællesskab med Serbien, men blev p.g.a. det det dårlige resultat ved folkeafstemningen krafigt formindsket og spiller i dag ikke den ledende rolle i oppositionen. Den overtog SNS (Det serbiske nationalistiske parti) med Andrija Mandic i spidsen.. Dets største handikap for videre fremgang er at det kun henvender sig til den serbiske del af befolkningen, hvilket  i sagens natur begrænser deres maksimale valgresultat til 32% - den procentandel som udgør dem af montenegrinerne som betragter sig selv som serbere. Deres valgresultat ved sidste valg var ca. 13%.

Medojevic - PZPOverraskelsen kom i 2007 i form af det nydannede PZP (Bevægelsen for Forandringer) og dets 42-årlige leder Nebojsa Medojevic, som har formået at samle på tværs af etnisk tilhørsforhold og standpunkt omkring selvstændighed. Deres politiske skyts er den stigende korruption, karteldannelser og monopoltilstande som de hævder bliver kontrolleret og organiseret af den nuværende regering. De formåede ved de sidste parlamentsvalg at få 13% af vælgerne, men de nyeste meningsmålinger siger at dette tal nu mere er i nærheden af de 20%. Medojevic bliver nu betragtet som den nye oppositionsleder og spåes chancer i det kommende præsidentvalg.

Der findes flere mindre partier, men de menes ikke at på nuværende tidspunkt at udgøre den store forskel i det store politiske billede.

I dag er mediebilledet mere broget og der findes flere uafhængige aviser og fjernsynskanaler, hvilket giver en mere ligelig fordelig af medietid. Dog er det ikke uden risiko at være avisredaktør i Montenegro, da en af oppositionsavisernes redaktør blev dræbt i en "drive by" for få år siden. Det blev aldrig bevist at regeringen havde noget at gøre med mordet, men det blev ikke mindre belastende for dem, især da mordet aldrig er blevet opklaret. En anden avisredaktør blev i 2006 gennembanket på åben gade og beskyldte derefter Djukanovic for at stå bag overfaldet.

De førende præsidentkandidater er den nuværende præsident Vujanovic (DPS), Medojevic (PZP) og Mandic (SNS).

Vojkan Trifunovic, Montenegro.DK

(Opdatering: 23/10-2008)
Præsidentvalget blev vundet af den siddende præsident, Filip Vujanovic. Det sidste folketingsvalg blev afgjort således at det regerende DPS blev siddende på magten, men den tilbagevendte Milo Djukanovic som regeringsleder.

 
< Forrige   Nste >