Home arrow Montenegrinere i Danmark arrow Ambassade i Danmark
Ambassade i Danmark Udskriv
sndag, 16 november 2008

På mandag bliver den første montenegrinske ambassadør, ved et officielt møde hos dronning Magrethe, akkrediteret i Danmark. Derved bliver hr. Nikola Ciko den første montenegrinske ambassadør nogensinde, der får den fornemme post at repræsentere Montenegros regering i Danmark.

Dette er ikke den første kontakt som ambassadøren har med Danmark. I midten af firserne var Nikola Ciko direktør for det daværende Jugoslaviens turistråd i København. Han taler dansk og fortæller at han har set frem til at vende tilbage til Danmark. Hans karriere har primært været indenfor turistsektoren, men har i de sidste år været i diplomatiet, senest som montenegrinsk ambassadør i Østrig.

Ambassadør uden ambassade

I går, 15. november 2008, afholdt den dansk/montenegrinske forening i Danmark et informationsmøde sammen med ambassadøren og hans hustru, hvor ambassadøren fik lejlighed til at fremlægge planerne for den fremtidige ambassade. Det viser sig at ambassaden fysisk ikke kan oprettes før tidligst i efteråret 2009. Nikola Ciko forklarede at det ikke vil være en "full-blown" ambassade som vi kender det fra Jugoslaviens tid, men en mindre stab som evt. vil bestå af 4-5 personer. I mellemtiden vil ambassadøren udføre sit hverv fra udenrigsministeriets kontorer i Podgorica.

Indtil ambassaden får de fysiske lokaler, vil det ikke være muligt at udstede pas mv. fra København. Muligvis vil ambassaden i Frankfurt, en gang om måneden, lave et midlertidigt kontor i København, hvor sådanne konsulære ydelser kan udføres. Problemet er at det udstyr som kræves for at lave de nye biometriske pas er stort, tungt og følsomt, og er ikke just beregnet til at blive flyttet. Så, indtil videre henvises der Frankfurt, hvis man ønsker at ansøge om et nyt pas.

Nikola Ciko forklarede samtidigt at ambassaden i København vil være et regionalt kontor, som sandsynligvis vil dække hele Skandinavien.

Direkte flyrute til Montenegro

Ambassadøren havde desuden den gode nyhed at det montenegrinske flyselskab "Montenegro Airlines" til foråret vil åbne en direkte flyrute imellem Podgorica og København. Han fortæller at flyet som skal servicere ruten er blevet indkøbt og at det forventes at ruten måske allerede starter i maj måned.

Dette er gode nyheder for de herboende montenegrinere og de danskere som har sommerhus i Montenegro, samt de rejseselskaber som sælger charterrejser til Montenegro. På nuværende tidspunkt skal man enten flyve via Beograd, med flyskift og alt hvad det medfører, eller via Dubrovnik, hvorved man så tvinges til en times bustur og en grænseovergang for at komme til Montenegro.

"Spørg ambassadøren!"

Den dansk/montenegrinske forening vil i samarbejde med Montenegro.DK tilbyde en formidling af spørgsmål til ambassaden, hvor både spørgsmålene og svarene vil blive offentliggjort her på hjemmesiden. Hvis du har nogle spørgsmål som vedrører dig som udlandsmontenegriner, dansker som bor eller ejer sommerhus i Montenegro, eller erhvervsdrivende som ønsker at udvide forretningen til Montenegro, får man her mulighed for at stille direkte spørgsmål til ambassadøren. Brug vores kontaktformular til at stille spørgsmålet, og vi vil hurtigst muligt viderestille spørgsmålet til Podgorica.

 Ved mødet deltog ledelsen i den dansk/montenegrinske forening: Vojkan Trifunovic, Miladin Otovic, Zoran Rajovic og Dragomir Pajkovic. Udover disse deltog også Momcilo Marijanovic, Marjan Milovic, Aleksandar Rutovic, Nebojsa Popovic og Veselin Racic.

 
< Forrige   Nste >
RocketTheme Joomla Templates