Home
Gamle billeder Udskriv
tirsdag, 13 oktober 2009

Budva i gamle dage

Disse to billeder viser hvordan Montenegro var engang. Det øverste billede viser Budva fra midten af det forrige århundrede, hvor kun den gamle by var beboet. Det omkringliggende område lå i marker. Et syn som man ikke ville genkende i dag, hvor hele dalen og bjergsiderne er tæt bebygget - og der er planlagt en hel del yderligere. I 1950 var der ca. 600 indbyggere, mens der i dag er ca. 3500 fastboende, et tal der godt kan stige til det tyve-dobbelte i sommermånederne.

Det nederste billede viser

Montenegro fra starten af af 19-tallet, hvor man kan se en tidstypisk familie fra Montenegro i deres fineste søndagstøj. I midten ses bedsteforældrene, med barnebarnet mellem sig, flankeret af søn og svigerdatter. Bemærk de flotte dragter som mændene bærer, og som var så dyre at det kunne ruinere en families økonomi.

Dette førte til at kong Nikola I ved lov måtte forbyde dragten, da montenegrinernes stolthed ikke tillod at man skulle stå tilbage for nogen - selv ikke på bekostning af familiens ve og vel.  Dette afstedkom uheldigvis at mangen en familie ikke havde til maden på bordet efter sådan en shopamok-tur.

Manden bar pistol i bæltet og evt. sværd ved hoften. Våbnene var en traditionel del af dragten og i disse krigstider mod tyrkere og østrig-ungarere, var det faktisk forbudt for mænd at gå udenfor ubevæbnet. Tja, det var faktisk således at manden ikke måtte bære tunge byrder der kunne forhindre ham i at gribe til våben, hvilket bevirkede at man ofte kunne se et ægtepar gå på landevejen; manden nonchalant traskende afsted med hånden på pistolskæftet, med hustruen ved sin side bærende på det tunge læs. Dette har dog ændret sig til det nuværende typiske bybillede: konen i front og manden halsende efter hende med mobiltelefon i bæltet, mens sværdet er erstattet af knap så elegante - indkøbsposer.

 
< Forrige   Nste >